אומגה 3 בדגים
דגים ניתן לבשל או לצלות, את חלקם אפשר לאכול נאים או מאודים או הכי פשוט – ישירות מהקופסא, כמו הטונה האהובה, בשילוב רוטב או סלט. אבל מלבד הטעם המצוין שלהם, הם גם בריאים. סיבה מרכזית לכך שחשוב מאוד לאכול דגים בקביעות זו העובדה שיש בהם שפע של אומגה 3. נסביר על המשמעות של אומגה 3 בדגים, כמה כדאי לאכול לצורך הבריאות ועוד כמה טיפים ועובדות חשובים.
כמה דגים באמת כדאי לאכול
כמו כל דבר בחיים, גם תזונה היא עניין של מינון. דגים, ממש כמו תפוזים או ירקות, צריך לאכול אבל לא צריך יותר מדי. אם תוכלו תפוז שלוש פעמים ביום, לא תהיו יותר בריאים. אותו הדבר בדגים, אמנם דג טונה ערך תזונתי הופך אותו לבריא ויש עוד דגים שטעים ובריא לאכול, אבל המינון הוא העיקר. כלל האצבע שעליו מצביעים מיטב התזונאים והרופאים הוא 2 עד 3. כלומר, פעמים על שלוש בשבוע, לאכול דגים זה מצוין.
באילו דגים יש אומגה 3?
האם בכל דג שנרצה לאכול ישנה אותה כמות של אומגה 3? אז העובדות הן שממש לא. הבדל מרכזי בין סוגי הדגים השונים הוא הסביבה שבה הם חיים. אי אפשר לצפות לזהות בין הערכים התזונתיים שנקבל מצריכה של דגי ים לעומת צריכה של דגי מים מתוקים הגדלים בבריכות חקלאיות. אומגה 3 בשפע תמצאו בעיקר בדגי ים ובפרט באלה ששוחם להנאתם במים העמוקים. כלומר אומגה 3 בטונה יש בשפע, לעומת זאת, בקרפיון או בדגי בריכות אחרים, המרכיב הזה הרבה יותר זניח. סלמון, מקרלים וטונה הם הדוגמאות המובילות לדגי ים בעלי ערך תזונתי גבוה והמון אומגה 3. אגב, בדגי הים יש מרכיבים נוספים שנחשבים לבריאים מאוד. לדוגמא, הם עשירים ביוד שמשפר את תפקוד הבלוטות והם מכילים עוד מינרלים בריאים וטובים לעיכול. חוץ מזה, הם עשירים בחלבון, קלים לעיכול ו… טעימים מאוד כמובן.
מדוע אומגה 3 כה חשובה לנו?
אומגה 3 זה מרכיב תזונתי חשוב, למניעת תחלואה ולשיפור בריאותם של חולים במחלות לב ובמחלות אחרות. מדובר למעשה בחומצות שומן מהסוג של שומן רב בלתי רווי. רשימת היתרונות והתועלות של חומצות שומן אלה כמעט בלתי נגמרת. למשל:
- הן טובות ללב, מקטינות סיכוי להתקפי לב ומשפרות את בריאותם של חולי לב.
- הן חיוניות לתפקוד המוח, הן בשלבי התפתחות (בילדים) והן בקרב מבוגרים.
- הן לוקחות חלק בשמירה על בריאות כלל תאי הגוף ואף שומרות על גמישות העור ובריאות העור.
- טובות לזיכרון ולמוח.
- משפרות את מערכת החיסון ומקילות על תסמינים של מצבים אוטואימוניים.
- מאזנות ומשפרות את הבריאות הנפשית, הרוגע, מפחיתות סטרס ועוד.
ישנם מקורות נוספים ושונים לאומגה 3. מקורות אלה חיוניים מאוד לאנשים שאינם ניזונים בתזונה מן החי. יחד עם זאת, מסבירים המומחים כי הזמינות של מרכיב חשוב זה שמקורו בדגים היא הגבוהה ביותר. כלומר, אנו מעכלים דגים בקלות וגופנו יודע לספוג את החומצות השומניות הבריאות הללו, בצורה הכי טובה. לעומת זאת, ממקורות צמחיים, הגוף נדרש לבצע פעולות פירוק ועיבוד מרובות.
דגי ים ואומגה 3
אומגה 3 רכיב בריאותי משמעותי בטונה. טונה, דג ים פופולרי באופן נרחב, ידוע בתכולת אומגה 3 הגבוהה שלו. תכונה זו הופכת אותו לבחירה מבוקשת עבור המעוניינים להעשיר את התזונה שלהם עם חומצות שומן חיוניות אלה. אומגה 3 בטונה תורמת לבריאות הלב וכלי הדם, תומכת בתפקוד המוח ומסייעת בשמירה על עור בריא. הרבגוניות של טונה מאפשרת להכין את הדג בצלייה, קציצות, בסושי ועוד. הנוחות של שימורי טונה, שנהנים מהם ישירות מהקופסה או בסלטים ורטבים, מספקת פתרון קל בכל בית, מקור נגיש לארוחה מאוזנת ובריאה.
צריכה מאוזנת: כמה דגים כדאי לאכול ולמה טוב לגוון?
השאלה כמה דגים את או אתה באמת צריכים לאכול חשובה מאוד. תזונאים ואנשי מקצוע בתחום הבריאות ממליצים בדרך כלל לצרוך דגים פעמיים עד שלוש בשבוע. תדירות זו מבטיחה צריכה בריאה ללא צריכת יתר. רצוי לאזן את צריכת הדגים עם מזונות מזינים אחרים כדי לשמור על תזונה מאוזנת. שימו לב שלא כל הדגים זהים מבחינת אומגה 3 בדגים. דגי ים, במיוחד אלה השוכנים במים עמוקים כמו סלמון, מקרל וטונה, הם בדרך כלל עשירים יותר בהשוואה לדגי מים מתוקים. הסביבה שבה דגים חיים משחקת תפקיד משמעותי בהרכב התזונתי שלהם. דגי ים מכילים למעשה מגוון רחב של חומרים מזינים חיוניים, כמו מינרלים, יוד וחלבונים שנחשבים לבריאים וקלים לעיכול.
לסיום, נסכם כי חשוב לשלב צריכת דגים בכל דיאטה שהיא. לילדים, למבוגרים ולקשישים, טוב לאכול דגים גם אם לא צריך להגזים. פעמים בשבוע או שלוש פעמים בשבוע, ואפילו לא חייבים להשקיע בבישול או תהליכי הכנה מורכבים. לא חסרים מתכונים למנות טובות, קלות הכנה ובריאות (לדוגמא קציצות טונה בתנור, ללא טיגון).
שתף