שאלות נפוצות

דגי הטונה נידוגים במעמקי האוקינוסים השקט וההודי באזור קו המשווה. הדגים נמצאים במים טרופיים רחוקים מחופים וממקורות זיהום.

דולפין סייף הוא סמל המעיד שדייג דגי הטונה מבוצע בתנאים השומרים על חיי דולפינים ושאר יצורים ימיים כפי שהוגדרו ע"י ארגוני איכות הסביבה דוגמת earth island institute

סטארקיסט משתמשת בפילה של הטונה לייצור מוצריה. בתהליך הייצור מבשלים את דגי הטונה ולאחר מכן הדגים עוברים ניקוי ידני של הראש, העור, הקשקשים, עצמות האידרה, עצמות החזה והבשר החום שנמצא ליד האידרה ורק הפילה הלבן של הדג שהופרד משאר חלקי הדג משמש לייצור שימורי הטונה. תהליך ניקוי הדגים מבוצע ע"י עובדים מיומנים אבל לא ניתן להימנע מטעויות ולעיתים רחוקות פגמי ניקיון מוצאים את דרכם למוצר. העצמות הדקות מתרככות בתהליך העיקור של הקופסאות והופכות פריכות ושבירות.

פילה הטונה מופרד משאר חלקי הדג באופן ידני ע"י עובדים מיומנים. למרות השאיפה לשלמות עדיין מדובר בעבודה ידנית מורכבת ולעיתים רחוקות הניקיון לא מושלם ועלולים להימצא במוצר פיסות עור קטנות, קשקשים, ונימי דם

מוצרי הטונה של סטארקיסט מיוצרים במפעלים מובילים בעולם בתחומם. המפעלים נמצאים בתאילנד, ויטנאם ותורכיה. כל המפעלים מאושרים ליצוא לאיחוד האירופי ועומדים בתקני האיכות המחמירים ביותר למפעלי מזון – ISO, HACCP  ו- BRC.

שמן זית מטבעו נקרש בטמפרטורה נמוכה לג'ל בצבע לבן. כאשר שומרים את הקופסאות במקרר או שטמפרטורת הסביבה קרה מאד יקרש השמן ויהפוך לג'ל. אין בכך סכנה או קלקול של המוצר. לאחר התחממות המוצר בטמפ' החדר שמן הזית יחזור למצבו הרגיל.

למכסה פתיחה קלה יש שוליים רחבים לאורך ההיקף, לעומת זאת פתיחה באמצעות פותחן קופסאות הינה צמודה לדופן הקופסא ולכן פתיחה של קופסא עם מכסה פתח קל באמצעות פותחן קופסאות רגיל תגרום להסתלסלות של אותם שוליים עד לתלישתם. לכן במידה ונתלשה טבעת הפתיחה הקלה יש לנסות אם ניתן לפתוח עם פותחן רגיל את תחתית הקופסא.

קופסאות שימורים של טונה עוברות תהליך עיקור (סטריליזציה) כשלב הייצור האחרון. עיקור זה הוא למעשה בישול ממושך בטמפרטורה גבוהה עד להשמדת כל החיידקים שבמוצר ולכן בעיקרון ניתן לשמור את המוצר בקירור לאחר הפתיחה כמו כל מוצר מבושל אחר. טווח הזמן המקובל הוא עד 5 ימים מהפתיחה. אולם מכיוון שלאחר שהמוצר נפתח הוא מאבד את הסטריליות שלו וחשוף למזהמים ומכיוון שהמוצר איננו מכיל חומרי שימור אנחנו ממליצים לצרוך את מלוא התכולה באותו היום בו המוצר נפתח, מעבר לכך איננו יכולים לקחת אחריות משום שהמוצר עלול להישמר בתנאים לא הולמים ולא היגייניים, שיאיצו מאד את הקלקול שלו.

גלוטן הינו חלבון של חיטה, שעורה ושיבולת שועל. קופסאות טונה רגילות אינן מכילות רכיבים עם גלוטן, כמו כן, מפעלי הייצור עומדים בתנאי איכות קפדניים הכוללים מניעת זיהום ברכיבים אלרגניים כמו גלוטן מסביבת העבודה. העובדה שהמוצרים נעדרי גלוטן מוצגת על גבי התווית. יש מספר מצומצם של מוצרים המכילים פחמימה כמו פסטה או פתיתים ומוצרים נוספים המיוצרים על אותו קו הייצור ולכן הרגישים לגלוטן צריכים לוודא שרשום על המוצרים "ללא גלוטן" לפני צריכתם.

  1. יתרונות הטונה: הטונה היא דג על כל ההשלכות הבריאותיות הידועות והמוכרות של הדגים. היא מהווה מקור מצוין לרכיבי תזונה הרבים החיוניים לגדילה ולהתפתחות ולתפקודו התקין של הגוף. היא מכילה חלבון איכותי ומהווה מקור מצוין לוויטמינים ומינרלים רבים כגון: ויטמין B6, B12, ברזל, אבץ, מגנזיום, זרחן וסלניום (אנטיאוקסידנט) עבור כל הגילאים, דלה בשומן ומכילה חומצות שומן מסוג אומגה 3:
  • החלבון – לבניית מסת שריר
  • מגנזיום - יכול לתרום להתאוששות השרירים לאחר מאמץ
  • ויטמיןD -  לשיפור תפקוד מערכת החיסון
  • ברזל וויטמין B12- לגדילה והתפתחות תקינים
  • אומגה  3- להתפתחות ותפקוד המח
  • סלניום- להגנה על תאי הגוף.

יתרונות הטונה בקופסה:

  • בהשוואה לדג הטרי, מסתבר שבטונה סטארקיסט במים נשמרים מירב הערכים התזונתיים.
  • הטונה לא דורשת הכנה והיא מוכנה להגשה.
  • לטונה חיי מדף ארוכים - אורך חיי המדף של טונה סטארקיסט עומד על 3-5 שנים, מאפשר לדאוג שתמיד תהיה זמינה בבית לשעת הצורך. הטונה קלה ונוחה לאחסון.

  1. עמדת משרד הבריאות על צריכת דגים היא:
    "דגים הינם מקור טוב לחלבון, דלים יחסית בשומן רווי ומכילים אומגה-3 ברמות שונות, בהתאם לתזונתם, מקור גידולם וצורת הדיג שלהם. צריכת דגים תורמת לבריאות מבוגרים וילדים.
    משרד הבריאות ממליץ לכל האוכלוסייה, כולל ילדים, לצרוך דגים ולגוון את סוגי הדגים בתפריט. אין צורך להגביל את תזונת הדגים בקרב הציבור בכלל ובקרב ילדים בפרט אלא לשמור על תזונה מגוונת ומאוזנת.
    המלצת משרד הבריאות הישראלי מותאמת להרגלי התזונה ומצאי המזון בישראל.
    רוב שימורי הטונה הנצרכת בישראל הינם מטונה בהירה בה ריכוז הכספית נמוך מאוד. דגים העלולים להכיל ריכוזים גבוהים של כספית כגון כריש, דגי חרב וטונה אלבקור - אינם נפוצים לצריכה בקרב האוכלוסייה בישראל.
    כמו-כן חשוב להדגיש כי משרד הבריאות עוקב אחרי תכולת הכספית בטונה בישראל. מנתונים שנאספו בעת האחרונה עולה כי, רק ב- 16% מהדוגמאות של שימורי טונה בהירה נמצאה כספית בכלל וגם זאת ברמה הנמוכה מזו המותרת."

https://www.health.gov.il/NewsAndEvents/SpokemanMesseges/Pages/26112012_2.aspx

ההמלצות התזונתיות לנשים בהריון של משרד הבריאות  :

להימנע מאכילת דגים העלולים להכיל רמות כספית גבוהות בגופם שהם דגים גדולים, כגון: כריש, דג החרב, מקרל גדול, ליבנה, סטייק טונה, טונה לבנה (טונה אלבקור).

לעומת זאת, מדגיש משרד הבריאות,  ניתן ורצוי לאכול מיתר מבחר הדגים המצוי בארץ כולל דגי ברכות וטונה בהירה (Light Tuna) מקופסאות שימורים. מומלץ לגוון את סוגי הדגים בתפריט.

https://www.health.gov.il/NewsAndEvents/SpokemanMesseges/Pages/26112012_2.aspx

למרות היותה בקופסת שימורים, טונה סטארקיסט אינה מכילה חומרים משמרים. לאחר סגירה הרמטית של הקופסאות הן מעוקרות על ידי חימום בטמפרטורה גבוהה (115-121 מעלות) שגורמת להשמדת החיידקים ולשמירה סטרילית של המוצר לאורך מספר שנים.

אפשר לחמם טונה! אך לא בתוך קופסת המתכת. פשוט פותחים את המכסה ומעבירים את הטונה מהקופסה לסיר או צלחת לפני החימום,  קופסת הטונה היא תחליף נהדר קל ונוח להכנה כתחליף למנת דג גם בארוחה החמה: מצרפים תוספת של פחמימה בריאה וירקות, ואוכלים ארוחה מלאה ומזינה.

בגלל שהטונה בקופסה ועברה תהליך, יש נטייה לשער שהיא איבדה מערכיה התזונתיים. לפי טבלאות הרכב המזונות, ניתן לראות שבהשוואה לערכים התזונתיים הקיימים בדג הטרי, רב הערכים התזונתיים נשמרים בטונה גם לאחר תהליך העיקור שהיא עוברת.

אזור ראשי, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + x