חשיבות הברזל ומקורותיו במזון
הברזל הוא מרכיב תזונה חיוני לתפקוד הגוף כי הוא מסיע את החמצן מהריאות אל הרקמות בגוף ובכך שומר על קיומן ותפקודן.
כמות נמוכה מדי של ברזל גורמת לאנמיה – ירידה בכמות ההמוגלובין בתאי הדם האדומים, כמו גם לירידה במספר תאי הדם האדומים. דבר זה מוביל לירידת כמות החמצן שמגיע לרקמות בגוף ולתפקוד פחות טוב של רקמות אלה בגוף כולו.
ילדים, מתבגרים ומבוגרים רבים סובלים מאנמיה ותזונה לקויה יכולה להיות אחת הסיבות לכך.
לאורך זמן האנמיה עלולה לגרום לא רק לחולשה כללית, עייפות או חוסר תאבון אלא היא גם עלולה לפגוע בהתפתחות השכלית ולכן חשוב לדאוג לאספקת מספיק ברזל זמין לגוף בתזונה בכל הגילאים.
היכן נמצא הברזל במזון?
יש לברזל במזון 2 מקורות: מן החי ומן הצומח.
ברזל נמצא בצומח במזונות כגון קטניות, דגנים, גרעינים וזרעים שונים אך בחלקם יש רכיבים שמפריעים לספיגתו ולכן ספיגתו ממקורות מהחי תהיה טובה יותר.
המקור הטוב והעשיר ביותר לברזל במזון הוא מן החי שם הוא נמצא בבשרים: בקר, הודו, עוף ודגים ובאיברים הפנימיים.
סיבה נוספת לכך שהברזל מן החי טוב יותר היא שהוא נמצא בהם בצורה שנקראת "הם" (HEME) והצורה הזאת שלו היא הצורה שנספגת הכי טוב ע"י הגוף.
דוגמא לכמויות ברזל במזון:
100 גר' טונה סטארקיסט במים – 1.6 מ"ג ברזל
100 גר' חזה עוף מבושל- 0.42 מ"ג
ביצה קשה בינונית – 0.6 מ"ג
100 גר' בשר בקר מבושל – 3.7 מ"ג
ניתן לראות שבקר הוא אחד המקורות העשירים ביותר בברזל, אולם בהתחשב בהמלצות של התזונה הים תיכונית המומלצת כתזונה המיטבית ע"י משרד הבריאות ואשר לפיה יש להמעיט בבשר בקר אך בהחלט לכלול בה דגים, ניתן לראות שטונה סטארקיסט מכילה כמות ברזל שמהווה כ- 10 עד 20% מההמלצות היומיות לצריכת ברזל בגילאים השונים.