טיפים לעודד ילדים לצריכת דגים
לפניכם מס' טיפים לעידוד ילדים לצריכת דגים:
- אל תניחו ש"ילדים לא אוהבים דגים". שלבו את הדגים בצורות שונות כחלק מהתפריט המשפחתי ולעיתים תופתעו מליקוקי השפתיים.
- דגים ניתנים להגשה בצורות שונות. הצורות המומלצות עבור ילדים הם קציצות , כחלק מסלט על בסיס מיונז, במשרה (כגון דג מלוח), או בקופסאות (כגון טונה או סרדינים). אל תגישו לילדים דג שלם – בגלל ה"עיינים" וכמובן בגלל העצמות, וגם לא פילה – למרות שהחלק אמור להיות נקי מעצמות, הוא עדין יכול להכיל עצמות.
- שתפו את הילד בהכנת הדג- ילדים אוכלים יותר בקלות ובשמחה את מה שהכינו בעצמם. הם יכולים לערבב אותו ולהכין את הקציצות, לשים תבלינים , להשרותו לפני הכנתו, להוציא אותו מהקופסא, לערבב אותו בסלט ועוד לפי יכולתם.
- טונה בקופסא מתאימה במיוחד לילדים היות ואין לה צורה, טעם או ריח של דגים וכמובן בשל העובדה שאין חשש לעצמות.
- הטונה בקופסא משתלבת היטב בכל ארוחה. היא ניתנת לחימום ולכן מתאימה לשילוב כמנה חלבונית בארוחה חמה: עם פסטה, אורז, חביתות, פשטידות, אך מתאימה כמובן גם כמנה ראשונה או כתוספת לסלט.
- טונה מתאימה גם לארוחות ביניים מזינות בתוך כריך לבית הספר בתוספת ירקות או בתוספת קרקרים מקמח מלא בשעות אחר הצהריים.
- מחקרים מראים שכדי שילד ינסה מאכל חדש עליו להיחשף אליו לפעמים לפחות 20 פעמים. לכן, לא להתייאש וגם אם הילד לא אוכל, יש להמשיך להניח בשולחן את הדגים.
- נקודה חשובה ואולי "הכי חשובה" – אומרים שאם אתם רוצים שילדכם יקרא ספרים, מה שעליכם לעשות הוא …לקרוא בעצמכם! דוגמא אישית היא הדרך הטובה ביותר גרום לילד לעשות משהו שהיינו רוצים שיעשה. מילים, נדנודים ולחצים- יעשו לרב בדיוק את ההיפך. בקיצור- איכלו דגים!
- הקפידו על כללי בטיחות
כדי שלילדים תינתן יותר עצמאות במטבח ואתם תוכלו להיות רגועים, השתמשו בכלים ידידותיים לילדים ולא בכלים מסוכנים כמו סכין חדה. כאשר נעשה שימוש באש, שימו לב שעליכם תמיד להיות לידה ולהשגיח. הסבירו לילדיכם את חשיבות כללי הבטיחות וליווי אדם בוגר בעת העבודה במטבח.
תנו להם לקחת חלק
למדו את הילדים לקלף בזהירות את הירקות בעזרת קולפן מתאים, לערבב רכיבים, או ליצור קציצות. פעולה זו בונה את הדימוי העצמי, גורמת לילדים תחושת גאווה והישג, ואתם תתפלאו איך הם טורפים את מה שהכינו בלי שתצטרכו לנדנד.
הגביהו אותם
דאגו להגבהה מיוחדת על ידי כיסא או דרגש כדי שלילדים יהיה יותר קל להצטרף לבישול.
- שלבו מזונות בריאים
ככול שתחשפו את ילדיכם בעבודה לחומרי גלם חדשים כמו ירקות, דגים, תבלינים וכדומה, הם יהנו מתהליך הבישול יותר וכן יעזו לטעום את המאכלים שסירבו לאכול קודם לכן. בדרך כלל שילדים מבשלים הם טועמים תוך כדי התהליך לדוגמא: אם נשלב בהכנה הארוחה טונה, אשר אינה נראית כמו דג, נאפשר גם לילדים שאינם חובבים את הריח והמראה של הדג, להיחשף לאכילת דגים ולערכים התזונתיים שלהם.
שמרו על היגיינה
הקפידו על כללי ניקיון והיגיינה בעבודה במטבח.
תנו לילד לבטא את עצמו
אפשרו לילד חופש יצירתי, תנו לו להפעיל את הדמיון בצורת ההגשה או בתוספת מרכיב שאינו נמצא במתכון. הילד יקבל החלטות וירגיש תחושת שייכות. העיקר הכוונה
- אל תשכחו לכל אורך הדרך להחמיא לילד גם אם המתכון לא יצא בדיוק כמו שרציתם. בסופו של דבר, העיקר שהילדים נהנו ואכלו את המנה שהכינו. חשוב לחזק את הביטחון העצמי של הילד גם כאשר הוא מתכוון ולא מצליח.