ויטמין B12 – מי לא שמע עליו?
מסתבר ששמו הולך לפניו בצדק.
B12 הוא ויטמין חיוני לגוף האדם: הוא חיוני להיווצרות תאי דם אדומים ולהתפתחותה ותפקודה התקין של מערכת העצבים.
היות והגוף שלנו לא מסוגל לייצר אותו, חייבים לקבל אותו מהתזונה שם הוא נמצא בעיקר במזון מהחי: המקור הטוב ביותר יהיה בשר מסוגים שונים או דגים ומקורות טובים אך קצת פחות יהיו ביצים ומוצרי חלב. בבשרים הוא נמצא בכמות גדולה בכבד ואיברים פנימיים אחרים, אך הם גם מכילים הרבה שומן רווי וכולסטרול ולכן לא מומלץ לאכול מהם הרבה.
לכן, צמחונים, טבעונים או אנשים שנמנעים ממזון מהחי מסיבות אחרות, מסתכנים בחסר בו שעלול לגרום לתופעות כגון עייפות, פגיעה במצב רוח והפרעות במערכת העצבים, ולהם הרופא המטפל ישקול מתן B12 בתוסף או בזריקות.
הכמות היומית המומלצת של ויטמין B12 (מגיל 9) היא 1.8- 2.4 מק"ג ליום.
כמויות B12 במזונות שונים (*לפי תוכנת צמרת של משרד הבריאות):
100 גר' טונה סטארקיסט במים – 2.6 מק"ג
ביצה – 0.6 מק"ג
כוס חלב 3% (240 מ"ל) – 1 מק"ג
100 גר' בשר בקר מבושל נאכל ללא שומן – 2.5 מק"ג
100 גר' חזה עוף מבושל- 1.3 מק"ג
ניתן לראות שלאנשים שלא אוכלים בשר אך כן צורכים דגים כגון טונה סטארקיסט בקופסה, יש יתרון בהשגת ההמלצות היומיות של ויטמין B12:
100 גרם טונה סטארקיסט בשמן מכילה כמעט את כל הכמות היומית המומלצת לוויטמין B-12
אם נוסיף לכך את הקלות והנוחות של השמירה וההכנה של טונה בקופסה, ואת העובדה שהיא אינה מכילה חומרים משמרים (השימור נעשה ע"י עיקור בחום) ושרב הערכים התזונתיים בה מול הדג הטרי נשמרים, הרי שניתן למצוא בטונה סטארקיסט הזדמנות מצוינת גם להגביר את צריכת הדגים הידועה כנמוכה בארץ וגם להגברת צריכת ויטמין B12.