• דגי הטונה והסרדין

    טונה SKIPJACK
    דג הטונה חי בלב האוקיינוס, במי בראשית טהורים.

    שלבי העיבוד של טונה סטארקיסט:
     השלב הימי:
     1. תפיסת הדגים בשיטת Dolphin-Safe
     2. הקפאה מהירה של הדגים באוניות הדייג
     3. העברת הדגים הקפואים לבתי חרושת ביבשה

    השלב התעשייתי הראשוני (בפיקוח צמוד של סטארקיסט):
    1. מיון: הפרדה בין מינים שונים, והפרדת הדגים הפגועים.
    2. קצבות: הוצאת חלקי הפנים של הדג.
    3. בישול מוקדם: פסטור הדג (פגיעה במרבית החיידקים).
    4. פירוק: הדג המפוסטר לנתחים, הפרדת עצמות,ראש וחלקים לא נאכלים.
     
    שלב השימור CANNING (בפיקוח צמוד של סטארקיסט):
    1. קביעת המתכון.
    2. מילוי בקופסאות.
    3. בישול בטמפ' של 121 מעלות צלזיוס,ושימור הדג למספר שנים.

    בתהליך לא נעשה שימוש בחומר משמר.


    נתונים תזונתיים של טונה סטארקיסט:
    המוצרים בהכשר המהודר של העדה החרדית.

    נתונים תזונתיים לטונה בשמן צמחי, 100 גרם משקל מסונן:
    1. קילו-קלוריות = 194
    2. חלבון 26%
    3. שומן 10%
    4. EPA = 310 מ"ג
    5. DHA = 100 מ"ג
    6. סלניום = 80 מ"ג*
    7. ויטמין B12 = 3 מ"ג *
    8. יטמין B6 = 0.35 מ"ג *
    9. ניאצין = 13 מ"ג *
    10. כספית < 0.005 ppm
    * מספק את הצריכה היומית המומלצת


    טבלת תקנים לכספית:
    תקן FDA  1 ppm
    תקן ישראלי 1 ppm
    תקן EPA 0.2 ppm
    EPA -> Environmental Protection Agency
    סוכנות מחמירה המסונפת ל- FDA


    יתרונות טונה סטארקיסט:
    טונה סטארקטיסט נידוגה בלב האוקיינוס, במי בראשית טהורים, והיא נקייה מזיהומים וכימיקלים המאפיינים מקורות מזון אחרים.
    תכולת הכספית בטונה נמוכה מהתקן הישראלי.  הטונה עשירה בחלבון בעל ערך תזונתי גבוה כדוגמת חלב, בשר עוף ובקר, אך יחד עם זאת היא קלה לעיכול.
    בשר הטונה המשומר במים הוא דיאטטי ודל שומן, אך השומנים שבו חשובים בגלל DHA  ו- EPA שהם חומצות שומן מדגים מסוג אומגה 3.
    טונה סטארקטיסט אינה מכבידה על מערכת העיכול.


    המלצות תזונתיות רשמיות ועדכניות  לאכילת טונה:
    המלצות תזונתיות של ה- FDA וה- EPA :
    אכילת טונה בהירה (ועוד דגים דלי כספית) עד 340 גר' בשבוע, כולל נשים בהריון וילדים.


    מחקרים חדשים ממדף הספרות:
    אגודת הלב האמריקאית
    צריכת דגים היא ביחס הפוך להתקף לב ממית (מקור: American Heart Association, Circulation Journal 12/06)

    איגוד התזונאים הבריטי (מקור: British Journal of Nutrition, 2006)

    אומגה 3 מדגים מפחיתה התקפי לב.

    אכילת דגים מקטינה את תדירות ה-AF (Arial Fibrillation), מחלה אופיינית למבוגרים. צריכה של טונה או דגים אפויים או מבושלים מקטינה את התדירות של AF .

    אכילת טונה  פעם בשבוע או יותר עשוייה להקטין את התמותה מ-CHD



    טבלה תזונתית לדגים שונים (ל-100 גרם בשר דג נקי לפני בישול):
    סוג הדג                 חלבון %      שומן %    EPA מ"ג      DHA מ"ג
    סלמון                    20.7            8.4            492             820
    טונה בטן               21.4           24.6          1290           2880
    טונה בשר אדום     28              1.4            27               115
    סרדין                    19             13.8           1390           1140
    סקיפג'ק               25.8          2                78               310
    מקרל                   19.8          16.5            1210           1780



    טבלת השוואת הרכב הסרדין והטונה (ל-100 גרם לפני השימור)L
    סוג הדג  קלוריות          חלבון %      שומן %    EPA מ"ג     DHA מ"ג
    טונה
    סקיפג'ק   124             26%         2%           100            300
     
                
    סרדין      190             20%      10-15%      1400           1100



    הרכב תזונתי של סרדין כנרת משומר (ל- 100 גרם מסונן):
    קלוריות: 154
    חלבון:  16%
    שומן: 10%  
    סידן: 830 מ"ג



    דברי סיום:
    מחקרים של גופים מקצועיים בעולם מצביעים על כך שיש להרבות באכילת דגים ובמיוחד דגים בעלי תכולת כספית מזערית (כגון טונה סטארקיסט).
    אישית, מומחיותי היא בתחום עיבוד המזון, ואיני רואה עצמי מוסמך להמליץ על דיאטת מזון,אך אני מרשה לעצמי להעיר, כי יש ליחס חשיבות לא רק ל"מה אוכלים", אלא גם מתי ובצרוף "עם מה".
    כידוע, תחום ייעוץ תזונתי שמור לדיאטנים.
     
    הוכן ע"י ד"ר מיכה פלד, סטארקיסט
    המידע באדיבות צוות הפיתוח, סטארקיסט
    תודתי נתונה
    לתזונאי ד"ר יוסף דרור על הנתונים התזונתיים העדכניים

up לכל סרטוני סטארקיסט
חיפוש חופשי באתר
search