כל מה שרציתם לדעת לגבי כספית בטונה והאם זה מסוכן

לאכול דגים בקביעות זה טוב. אפשר לומר גם טוב מאוד. זו עובדה מוכחת והיתרונות רבים מאוד. בין היתר, אנשים שאכלים דגים, מקרלים, טונה ואחרים סובלים הרבה פחות מאחרים ממחלות לב והם גם מועדים פחות להתקפי שבץ ופגיעה מוחית. דגים עוזרים לנו לשמור על בריאות כלי הדם ואפילו להימנע מטרשת של העורקים. זאת ועוד, אכלני דגים שומרים על צלילות המוח גם בגיל מבוגר והם סובלים הרבה פחות מאלצהיימר ודמנציה. בשלב זה, אתם עשויים להקשות ולשאול, אבל מה לגבי כספית בטונה? יצאנו לבדוק האם יש אמת בעניין, האם זה בעייתי ובעצם – איך כדי לנהוג.

כספית בטונה – אמת או בדיה?

לפני שנספר לכם ממש במדויק לגבי כספית בטונה, האם זה אמת או אולי זו בדיה לא מוצלחת, נרצה לומר עוד כמה מילים על היתרונות התזונתיים. מי שמקפיד לאכול דגים, ובכלל זה גם פילה טונה, מרוויח חלבון. תכולת החלבון בדגים גבוהה מאוד והם מוסיפים לנו גם מיני ויטמינים (למשלB12 וגם וויטמין E). אם זה לא מספיק, יש בהם גם מגנזיום, אשלגן ועוד מינרלים טובים. דגי ים כמו טונה גם מכילים יוד שמסייע לתפקוד הבלוטות וכמובן גם אומגה 3.

אומגה 3 הן חומצות שומן שדגי הים עשירים בהן. חומצות השומן הללו מועילות לדם ומסייעות להורדת רמת הכולסטרול. מחקרים חדשים מוסיפים כי צריכת דגים גם מסייעת למניעת דלקות פרקים ואפילו יש בכך תועלת להפחתת היפראקטיביות ותסמינים של סטרס. כעת לשאלת השאלות – מה לגבי כספית בטונה? משרד הבריאות הישראלי הוציא הצהרה חד משמעית המגלה כי ניתן לאכול דגים ללא חשש. לכל דג טונה ערך תזונתי גבוה ומשרד הבריאות מציין כי ניתן ללא חשש לאכול ממנו כפי שניתן לאכול דגים מסוגים אחרים.

ובכל זאת – יש או אין כספית?

על מנת להיות יותר מדויקים בעניין הספקולציות לגבי כספית בטונה נבקש לציין דבר נוסף. מחקרים מגלים כי יש מינים שונים של טונה שבגופם נמצאה תכולה מסוימת של כספית. נסביר מיד על משמעות אך זה המקום להפריך מיתוס חסר כל שחר. אותה כספית איננה מגיעה בשום פנים מאופן מתוך קופסת השימורים שבה אורזים את הדג. בחלק ממיני הטונה מופיעה כספית בשל שתי סיבות. הסיבה האחת היא נוכחות של פסולת במי הים. הסיבה השנייה – אורך חייו של הדג. טונה היא דג מאריך ימים ולכן בגופה עלול להצטבר ריכוז של כספית. אבל, וזהו האבל הגדול, הכספית מצויה בריכוזים בעייתיים במיני טונה שאינם נפוצים בישראל. בארץ אוהבים בעיקר את הטונה הבהירה ולא את הסוגים שאהובים בחו"ל, כלומר טונה לבנה (זן ששמו אלבקור).

מה מותר וממה להימנע

משרד הבריאות בארץ הינו מהמחמירים ומקיים מעת לעת בדיקות לגבי ריכוז הכספית בטונה. עד כה, נמסר כי רק בחלק קטן מהבדיקות נמצאו שרידי כספית, כאשר בכל המקרים הללו הדבר לא חרג מהתקן. זאת ועוד, את הטונה המקובלת בישראל, הטונה הבהירה, ניתן לצורך ללא חשש אפילו כאשר מדובר בנשים בהיריון. היכן כן יש סכנה? לפי הפרסומים של משרד הבריאות, ישנם מיני דגים שמהם צריכות נשים הרות להימנע ואלה הינם בין היתר דגי חרב וכן המקרל הגדול. אז המשיכו לשלב דגים בתזונה שלכם וליהנות מהיתרונות הבריאותיים. ולא – אין הכרח לנקוט צעדים כמו בישול דג טונה. זה בריא, טעים ומזין כפי שהוא אך מי שאוהב קציצות או דגים על הגריל – גם זו אופציה טובה מאוד. בתיאבון ושיהיה לבריאות. 

שתף
אזור ראשי, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + x